wtorek, 24 lutego 2015

Szarlotka z czarną porzeczką



Na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru z wanilią
- 250 g masła

Na nadzienie:

- 2 kg jabłek
- 0,5 kg czarnej porzeczki (poza sezonem może być mrożona)
- 0,5 szklanki -1 szklanki cukru (wedle upodobań)

Na piankę:

- 6 białek
- kisiel truskawkowy
- szklanka cukru

- bułka tarta

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w robocie. Jeżeli nie posiadamy miksera z misą, wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie - w połączeniu masła z resztą ciasta można pomóc sobie nożem. Ciasto podzielić na 2 kule - jedna o wielkości 1/4 a druga 3/4 całego ciasta. Małą kulę włożyć do zamrażarki a dużą do lodówki na 30 min.
Jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki, dodać umyte czarne porzeczki (lub mrożone) i całość zmiksować na gładką masę. Cukier dodawać partiami sprawdzając słodkość masy. Całość usmażyć.
Dużą kulką ciasta wyłożyć dno formy (formę uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć usmażone jabłka z porzeczką.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać kisiel oraz cukier. Chwilę ubijać. Wyłożyć na masę owocową.
Małą kulę wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posypać piankę z białek.
Całość piec ok. 40 min w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz